FOOD GALLERY
Een kracht van de duurzame keuken is
dat de meeste pure ingrediënten zich gemakkelijk combineren,
tot zowel hartige als zoete maaltijden:
dat verhelpt restjes.
Hier volgen een serie foto's ter inspiratie,
gevolgd door een lijst van DO's en enkele DON'Ts qua combinaties.
Tip: Ga naar de markt met een open mind (zonder menuplanning en boodschappenlijst), weet gewoon hoeveel je nodig hebt aan verse ingrediënten. Kies groenten, kruiden en fruit die er gezond uitzien en gebruik deze als uitgangspunt om je menu samen te stellen.
ONTBIJT
couscous (spelt)
sinaasappel, rozijnen
walnoten
kaneel
brandnetelthee
maïsgriesmeel (=polenta)
kwark (=platte kaas)
perzik (wit), rode bes
hazelnoten
havervlokken
(soja)yoghurt natuur
gedroogde vijgen
amandelnoten (licht geroosterd)
geelwortel (poeder)
boekweitkorrels
speltvlokken
sojadrank/melk
aardbei, cassis
jonge, zachte toppen van de sparrenboom (zurig)
quinoa (opgewarmd in stoommand)
sojadrank/melk
cassisbessen, gele frambozen en witte aalbes citroenmelisse
amandelnoten
gierst
kwark
rode bes, krenten
zonnebloempitten
havervlokken
koraallinzen
sinaasappel (rode)
curcuma (gemalen)
sesamzaad
havervlokken
kikkererwten
rozijnen
pompoenpitten
LICHTE GERECHTEN
Twee of meer licht verteerbare (bewerkte) ingrediënten
Aardappelen, brood, pasta, couscous, maïsgriesmeel, boekweitvlokken
(Soja)yoghurt, ei, puree van peulvruchten, vis
Gestoomde of gefermenteerde groenten
Salade, tuinkruiden
Olie
broodje (o.b.v. gedroogde zuurdesem)
nierbonen (=kidneybonen)
salade
hennepzaad
aardappelen
koraallinzen
rode biet, sla
pompoenpitten
pasta
spliterwten
raap, peterselie
zonnebloempitten
boekweitvlokken
(soja)yoghurt natuur
witloof (rauw), kervel
pompoenpitten
gierst met speltvokken
ei (zachtgestoomd)
Oost-Indische kers (pikante sla)
koolzaadolie
rijst met spelt
harde tofu (gemarineerd)
wortelen, koolrabi en peterselie
sesamolie
sorghum en haver
puree van peulvruchten (hier nierbonen)
gefermenteerde groenten (hier raap)
koriander
couscous (spelt)
kabeljauw
salade
zeewierpoeder (chlorella)
lijnzaad
aardappelen
forel
postelein
citroen
STEVIGE MAALTIJDEN
Twee of meer pure ingrediënten
Volkoren granen
Peulvruchten, gevogelte, vlees
Rauwe groenten
Noten, pitten of zaden
boekweit- en havervlokken
groene linzen
radijs (rauw)
kervel
zonnebloempitten
gierst met koraallinzen
andijvie
zonnebloempitten
sojasaus
havervlokken
bruine linzen
venkel, pijpajuin
hennepzaad
sorghum met haver
zalm
paksoi en citroen
eenkoornspelt
kippenbil
wortelen en raap
peterselie
sojasaus
rijst met spelt (opgewarmd in stoommand)
lamskotelet
aardappel, boontjes en rode sjalot.
TUSSENDOORTJES
Tip: Bak brood met gedroogd fruit en noten (en gemalen gember of kaneel) als alternatief voor koekjes.
broodje (o.b.v. gedroogde zuurdesem)
kersen
amandelnoten
boekweitkorrels (licht geroosterd)
abrikozen
pindanoten (licht geroosterd)
quinoa
pompelmoes en krenten
hazelnoten (licht geroosterd)
COMBINATIES: DO's en DONT's
Een reeks verrassende DO's (niet exhaustief) naar persoonlijk aanvoelen:
- citroen, sinaasappel met noten (allerlei)
- koraallinzen, spliterwten, kikkererwten met rozijnen, krenten
- amandelnoten met maïsgriesmeel, gierst, quinoa, rijst, sorghum, tarwe, spelt, haver, rogge, gerst (en producten)
- amandelnoten met dierlijke melk, kip, magere witte vis, forel, lamsvlees
- amandelnoten met wortel, peterseliewortel, pastinaak, rode biet, knolselder, pompoen
- amandelnoten met de meeste soorten fruit
- hazelnoten met maïsgriesmeel, gierst, quinoa, boekweit, rijst, sorghum, tarwe, spelt, haver, rogge, gerst (en producten)
- hazelnoten met kikkererwten, ei, (soja)melkproducten, kip
- hazelnoten met wortel, peterseliewortel, pastinaak, rode biet, knolselder, pompoen
- hazelnoten met de meeste soorten fruit
- walnoten met gierst, rijst, sorghum, tarwe, spelt, haver, rogge, gerst (en producten)
- walnoten met ei, groene en bruine linzen
- walnoten met wortel, peterseliewortel, pastinaak, rode biet, knolselder, pompoen
- walnoten met appel, sinaasappel, citroen, rozijnen, krenten, abrikozen
- lijnzaad met maïs, gierst, quinoa, boekweit, rijst, sorghum, tarwe, spelt, haver, rogge, gerst (en producten)
- lijnzaad met koraallinzen, spliterwten, kikkererwten, ei, (soja)melkproducten, kip, vis, vlees
- lijnzaad met de meeste soorten groenten
- lijnzaad met appel, peer, citrusfruit, witte moerbeien
Wel expliciete aandacht voor enkele DON'Ts (niet exhaustief) naar persoonlijk aanvoelen:
- kleinfruit met walnoten
- aardappelen met noten (allerlei)
- maïsgriesmeel met walnoten
- quinoa met walnoten
- boekweitvlokken, gekookte boekweit (wel rauw en licht geroosterd) met amandelnoten, walnoten
- peulvruchten (+producten) met amandelnoten
- peulvruchten (+producten) met hazelnoten (m.u.v. kikkererwten, groene en bruine linzen)
- peulvruchten (+producten) met walnoten (m.u.v. groene en bruine linzen)
- zwarte, bruine, paarse en rode peulvruchten met lijnzaad
- sojadrank/melk/(soja)yoghurt met citrusfruit > schift=vlokvorming
- dierlijke melk met gember
- ei met amandelnoten
- vis, gevogelte, vlees met walnoten