DRANKEN

INTRO
WATER
KRUIDENTHEE
CITRUSTHEE
GROENE THEE
SOJADRANK / MELK
NOTENDRANK
GRANENDRANK
GRANENKOFFIE
MISOSOEP
GROENTEDRANK
KRUIDENDRANK (DETOX)
FRUITDRANK

INTRO

Tip: Warm je dranken op laag vuur tot op lichaamstemperatuur. Zo zorg je voor een optimaal energiebehoud voor je systeem.

WATER

Kies voor bronwater, mineraalwater zonder gas of gefilterd kraanwater. Verwarm het tot op lichaamstemperatuur voor een optimaal energiebehoud.

KRUIDENTHEE

Schenk warm water over (zelfgedroogde) theekruiden. Voor thee van bladeren en bloemen is een temperatuur van 50 tot 70°C voldoende. Voor thee van zaden of wortels kan je tot 100° C gaan. Drink je thee op lichaamstemperatuur. (Let erop dat er geen ‘film’ op het oppervlak komt te staan. Dat betekent dat de thee te lang en te heet is getrokken.)

moerasspirea, vlierbloesem, brandnetel, citroenmelisse

venkelzaad, kamille,
munt, tijm, salie

CITRUSTHEE

De etherische oliën in de schil van citrusfruit geven een zeer verkwikkende thee. Snij 4 tot 6 villen in de schil. Pel het fruit en snij de schil in reepjes. (Bij raspen gaat olie verloren en het geeft meer afwas). Laat de stukjes drogen op een warme plek tot ze hard zijn (breken i.p.v. buigen). Bewaar ze in een bokaal.
Gebruik 4 tot 6 stukjes per 200 ml heet water en laat voldoende trekken.

Maak villen in de schil en snij hem in kleine reepjes. Laat drogen tot ze hard zijn.

Van links naar rechts met de klok mee: sinaasappelschil, citroenschil, pompelmoesschil.

THEE (zwarte, groene, witte)

In deze thee zit theïne, dat pept op. Zwarte thee bevat het hoogste gehalte. Warm de theebladeren in water op laag vuur tot op lichaamstemperatuur. Vermijd de vorming van een film op het oppervlak.

SOJADRANK / MELK

Warm (soja)melk, en ook notenmelk, op laag vuur tot op lichaamstemperatuur. (Zo vermijd je de vorming van een film op het oppervlak en de vorming van blaasjes op de bodem van de pot.) Het zal wennen zijn als je koude melk gewend bent, maar het ondersteunt de energiehuishouding in je lichaam. Bovendien maak je zo kennis met de echte smaak.

GRANENDRANK

Er bestaan diverse soorten granendrank zonder toevoegingen. Haverdrank is zeer toegankelijk van smaak en kan je gemakkelijk zelf maken.  Warm een eetlepel havervlokken op in 200 ml water op lage temperatuur. Zet het vuur uit als de vlokken naar de oppervlakte komen. Laat indikken tot de gewenste textuur. Schenk uit en drink op lichaamstemperatuur. Je kan er gemalen kruiden bijdoen zoals gember of kaneel. Deze drank is zeer versterkend tijdens het najaar.

GRANENKOFFIE

Ga cafeïnevrij met granenkoffie of koffie van cichorei (geroosterde wortel). De energieboost komt voort uit het feit dat de granen geroosterd en vermalen zijn. Beide bestaan als koffiegranulaat en als instant poeder.

MISOSOEP

Deze (zoet-)zurige zoute soep van gefermenteerde granen en/of peulvruchten is verkwikkend en bevordert de darmflora. Er bestaan veel soorten. Shiro miso is geel en zoet van smaak: geschikt om mee te beginnen. Bruine miso doorliep een langere fermentatie en is zuurder.
Meng een eetlepel misopasta of instant (=gedehydrateerd) misopoeder met 200 ml lauw water. Voeg verse kruiden en/of gegaarde ingrediënten toe naar keuze.

soep van shiro misopasta (zoet van smaak)
met gekookt zeewier

soep van genmai misopasta (zurig van smaak)
met verse bieslook

GROENTEDRANK

Geniet van het groentevocht dat rest na het stomen van zoete groenten (rode biet, wortelen, pastinaak, pompoen, etc.). Voor een grote hoeveelheid kan je de bouillon trekken uit verse, fijn versneden groenten(resten) op lage temperatuur. Drink het op lichaamstemperatuur.

KRUIDENDRANK (DETOX)

Drank van verse brandnetel levert in het voorjaar een ware detox. Pluk hem op een plaats met een gezonde bodem en buiten het bereik van hondenpassage. Laat een handvol verse (verknipte) kruiden 4 tot 8 uur trekken in 1/2 tot 1 liter water. Let erop dat alle bladeren onder water staan en dat ze hun kleur behouden. Giet de drank af. Drink hem de dag zelf op of bewaar hem een dag langer in de koelkast. Verwarm eventueel tot op lichaamstemperatuur.
Tip: Je kan de verknipte brandnetel door granen mengen. Voeg ze toe vlak voor het wellen en spatel ze goed onder. Op die manier behouden ze hun kleur en wordt hun prikkend effect geneutraliseerd.
Tip: Je kan dit ook met andere kruiden doen, zoals met bladeren en/of bloemen van de paardenbloem (bitter). 

FRUITDRANK

Versgeperst fruitsap bevat de meeste voedingswaarden.
Je kan ook een zoete drank trekken uit gedroogd fruit door het 4 tot 8 uur in water te weken. Gedroogde abrikozen en rozijnen lenen zich daar goed toe. Gebruik 2 tot 4 abrikozen of 1 el rozijnen per 200 ml water. Verwarm de drank tot op lichaamstemperatuur.

NOTENDRANK

Zie Sojadrank / Melk